SDE++-subsidie 2025: wijzigingen en kansen

Waar gaat het over?
De regeling ‘Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie’ (SDE++) ondersteunt bedrijven bij het opwekken van hernieuwbare energie en het direct verminderen van CO₂-uitstoot. De subsidie compenseert de onrendabele top (ORT) van duurzame projecten – het verschil tussen kosten en verwachte marktopbrengsten – over een periode van 12 of 15 jaar. Wanneer opbrengsten stijgen, daalt de subsidie evenredig.
Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) houdt jaarlijks een marktconsultatie over nieuwe technologiecategorieën voor de SDE++. Voor 2025 zijn de operationele kosten van e-boilers en industriële warmtepompen met 5.000 vollasturen voorgesteld. E-boilers die eerder via de SDE++-subsidie zijn gerealiseerd, blijken momenteel niet rendabel te kunnen worden ingezet. Dit komt doordat in eerdere subsidierondes lagere netwerkkosten werden meegenomen in de berekeningen. Voor warmtepompen bestonden al categorieën voor 8.000 (continue productie) en 3.000 vollasturen (campagnebedrijven). De nieuwe categorie van 5.000 vollasturen richt zich op bedrijven met week- of batchproductie.
Het totale subsidiebudget bedraagt €8 miljard voor 2025. De voorwaarden voor 2026 worden nog vastgesteld en kunnen worden beïnvloed door het Europese Clean Industrial Deal State Aid Framework (CISAF). In dit kader worden verschillende subsidiepercentages per technologie voorgesteld. Bij extra nationale steun is een ‘claw-back’-mechanisme verplicht, waarbij overwinsten (deels) terugvloeien naar de overheid.
Wat betekent dit voor u?
De SDE++ is dé aanjager van het projectmatig stimuleren van emissiereductie. De regeling biedt kansen om uw bedrijf te verduurzamen door te investeren in nieuwe technologieën voor bijvoorbeeld elektrificatie van de warmtevraag (e-boiler en warmtepomp). De aanvraagronde voor 2025 loopt van 7 oktober tot en met 6 november 2025. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) ondersteunt geïnteresseerde partijen bij een goede voorbereiding op de aanvraag.
Betrokkenheid VEMW
VEMW overlegt samen met een aantal brancheorganisaties en VNO-NCW met het ministerie van Klimaat en Groene Groei en het PBL over de SDE++-subsidie. Het ministerie bepaalt de beleidslijnen van de regeling, terwijl het PBL als rekenmeester vaststelt hoeveel subsidie per project wordt toegekend. Jaarlijks overleggen we met het ministerie over het toevoegen van nieuwe categorieën en over het actualiseren van de aannames die ten grondslag liggen aan de berekening van de ORT. Daarnaast heeft VEMW input geleverd voor de marktconsultatie van de SDE++-ronde van 2026, onder andere met betrekking tot de actualisatie van de ORT voor koolstofopslag en -opvang (CCS), en de mogelijke openstelling van de regeling voor opslaglocaties buiten Nederland.
Ook op Europees niveau heeft VEMW via onze Europese zusterorganisatie IFIEC input geleverd tijdens de CISAF-consultatie. Daarbij is de nadruk gelegd op het belang van een gelijk speelveld binnen Europa en op zorgvuldigheid ten aanzien van technologie-neutraliteit.
Heeft u ideeën of suggesties voor toekomstige consultaties? Wij horen ze graag.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met

Ivonne Servin Balderas
Beleidsadviseur Energie
0348-484 355 | Is@vemw.nl
VEMW E&W Update